Spring naar inhoud

Dario: een job die past bij zijn fysieke mogelijkheden

Ondanks de moeilijke start van zijn leven wil Dario toch een betaalde job uitoefenen. Samen met GTB – het Gespecialiseerd Team Bemiddeling en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) zoekt hij een plaats op de arbeidsmarkt.

Dokters van het Universitair Ziekenhuis Gent noemen Dario een medisch wonder. Toen hij één jaar was, werd hij enorm ziek. “Het begon met een oorontsteking, maar het groeide uit tot een virus dat mijn beenderen en spieren aantastte.” Aan dat virus hield hij een verschil in been- en armlengte over. “Ik draag orthopedische of verhoogde schoenen, waardoor ik toch normaal kan stappen.” Daarnaast heeft hij ook een vorm van autisme.

De tweeëntwintigjarige jongeman probeerde na het buitengewoon secundair onderwijs een studie in het hoger onderwijs, maar dat waren iets te veel omgevingsprikkels. Dankzij een tip van zijn kinesiste is Dario via VDAB bij GTB terechtgekomen.

Werkgevers moeten durven om werknemers met een beperking een kans te geven.

Dario

Momenteel krijgt Dario een uitkering. Net zoals een jongvolwassene zonder beperking wil Dario zichzelf financieel kunnen onderhouden. “Als mijn moeder zou wegvallen, komt de financiële last op mijn broers terecht en dat wil ik niet. Ik ben misschien wel hun kleine broer, maar de kleine broer wil ook voor zichzelf zorgen.”

Dario noemt zijn eigen fysieke toestand “ingewikkeld”. Hij mag niet te lang stilzitten, maar ook niet te lang rechtstaan. Die balans is moeilijk om te vinden in een job. Eline Boone van het medisch ergonomisch team van GTB hielp Dario om zijn fysieke mogelijkheden te vertalen op werkvlak. “Wij proberen het takenpakket bespreekbaar te maken bij de werkgever en bekijken ook welke aanpassingen er nodig zijn op de werkvloer. Het doel is om een duurzame tewerkstelling te vinden, eentje die we liefst een langere tijd kunnen volhouden op fysiek en medisch vlak.”

Met het advies van het medisch ergonomisch team gaat Dario nu samen met zijn bemiddelaar Lien Hillaert op zoek naar een passende job. Lien gaat dan verder in dialoog met de werkgevers. Observeren op de werkplek hoort er ook bij. “We laten klanten stages doen. Hierdoor kunnen ze alles zelf ervaren.” Al heeft Dario wel de indruk dat hij zich meer moet bewijzen dan anderen. “Als je zegt: “Ik heb een beperking”, dan denken ze: “Oei, die is een beetje gek in zijn hoofd.”

“Werkgevers moeten durven om werknemers met een beperking een kans te geven. Als je het niet probeert, dan weet je het niet.”

Dario

  • 22 jaar
  • op zoek naar een passende job