Spring naar inhoud

Pascale: Elke dag start met een glimlach

Wanneer Pascale haar bemiddelaar Sofie opmerkt in de gebouwen van Dokters van de Wereld in Antwerpen, vliegt ze haar rond de nek. Het boeketje bloemen dat Sofie meebracht voor Pascale, toont dat het blije weerzien wederzijds is. Dat enthousiasme staat in schril contrast met hun eerste ontmoeting in 2014.

Sofie, de bemiddelaar van Pascale bij GTB, herinnert zich hun eerste ontmoeting nog levendig. Pascale presenteerde haar een indrukwekkend medisch dossier. "Ik voelde me wat ongerust. Ze was nog zo jong en had al zo'n ernstige medische klachten." Pascale vult aan: “Op mijn 34e werd ik al een eerste keer geopereerd. Ik wou terug werken maar besefte dat ik een opleiding nodig had.”

Dokters van de Wereld

  • Internationale ngo
  • Herstelopvang open sinds 2020
  • Oplossing voor dakloze mensen die omwille van hun medische problematieken nood hebben aan een 24-uursopvang.

Door heel wat partners in het traject te betrekken, zorgden we ervoor dat iedereen op dezelfde golflengte bleef en Pascale alle kansen tot slagen kreeg.

Sofie Bluekens, bemiddelaar bij GTB

Droom om verpleegster te worden

Pascale was vroeger poetsvrouw maar het was haar grote droom om verpleegster te worden. Samen met Sofie ging ze op zoek naar wat haar zo aansprak in die droom. Dat leidde ertoe dat ze zich inschreef voor een opleiding tot medisch-administratief bediende, een uitdagende keuze. “Van bij de start wisten we dat we niet op zoek moesten naar een klassieke administratieve, zittende functie. Pascale had afwisseling nodig in haar toekomstige job. Ik was ervan overtuigd dat we dat gingen vinden,“ vertelt Sofie. "Ze toonde zoveel initiatief en leerbereidheid."

Niet iedereen had altijd evenveel vertrouwen in de goede afloop. “Aanvankelijk was ik zelf ook wat onzeker. De opleiding – ook al bestond die deels uit thuisonderwijs – zou lang en intens worden,” geeft Sofie toe. Sofie betrok heel wat partners in het opleidingstraject. “Van bij de start vroegen we bijvoorbeeld heel geregeld advies aan haar arts. Ook met de opleidingsinstantie gingen we geregeld in overleg. Zo zorgden we ervoor dat iedereen op dezelfde golflengte bleef en Pascale alle kansen tot slagen kreeg.”

De afwisseling tussen het administratieve werk en een belangrijke sociale rol ligt haar helemaal.

Saar Quaghebeur, coördinator Herstelopvang Dokters van de Wereld

Afwisselende job in de Herstelopvang van Dokters van de Wereld

Na de succesvolle afronding van haar opleiding, ging Pascale aan het werk in een grote zorgvoorziening. Het was Sofie die haar even later wees op een vacature bij Dokters van de Wereld, een internationale medische ngo die opkomt voor het universele recht op gezondheid voor iedereen. In 2020 openden ze de Herstelopvang. Ze bieden er een oplossing voor dakloze mensen die omwille van hun medische problematieken nood hebben aan een 24-uursopvang.

De job van Pascale is heel afwisselend. “’s Morgens start ik mijn dag altijd het begroeten van onze bewoners. Nadien ben ik bezig met nieuwe aanmeldingen, het inplannen van afspraken, e-mails beantwoorden. Het is heel uiteenlopend en plezant. De vriendelijkheid die ik hier van onze bewoners terugkrijg, is hartverwarmend.”

Afwisseling tussen administratief werk en een sociale rol

“Wie bij ons werkt, kiest daar bewust voor. Het is heel verrijkend maar we verwachten ook veel flexibiliteit en veerkracht. De afwisseling tussen het administratieve werk en een belangrijke sociale rol ligt haar helemaal,” vertelt Saar Quaghebeur, coördinator van de Herstelopvang. “Ondanks het feit dat onze bewoners overal uit de boot vielen, blijven wij in hen geloven. We vertellen hen dat het wel nog kan. Dan doet het ons dubbel zoveel deugd om te zien dat hetzelfde geloof er mee voor zorgt dat Pascale hier haar draai gevonden heeft.”

Ik ben zo fier op de weg die ik afgelegd heb. Elke dag sta ik hier met de glimlach. Natuurlijk heb ik nog eens mindere momenten maar ondertussen weet ik heel goed wat ik wel en niet kan.

Pascale

Wat is jouw verhaal?

Interesse om met ons samen te werken? Neem contact met ons op en we kijken voor een aanpak op jouw maat.