Spring naar inhoud

Oleksandr: IBO als springplank bij Albert Heijn

Oleksandr straalt! Begeleid door de drukke gebaren van zijn tolk Vlaamse Gebarentaal - Nederlands tekende hij zonet een IBO-contract bij Albert Heijn op de Kouter in Gent. Het is voor alle partijen nog wat wennen maar Google Translate en heel wat goede wil doen het ijs snel breken.

Oleksandr, een 28-jarige man uit Oekraïne, kwam bij Albert Heijn terecht via Rieke, zijn bemiddelaar bij GTB. “Ik was er zelf boodschappen aan het doen toen ik plots aan Oleksandr dacht. Deze job zou wel eens iets voor hem kunnen zijn. Daarop nam ik contact op met de winkel om hem voor te stellen. Hij deed hier eerst een korte stage en tekent vandaag zijn IBO-contract,” vertelt Rieke fier.

Met de IBO willen hem nog meer taken aanleren zodat hij flexibel inzetbaar wordt in de winkel.

Alexia De Poorter, HR-verantwoordelijke

Albert Heijn

  • De Kouter Gent
  • 25 medewerkers

Veel potentieel

Bij Albert Heijn zagen ze onmiddellijk een medewerker met veel potentieel. “Hij is fysiek in orde, gemotiveerd en heeft werkervaring. Oleksandr werkt snel en pikt vlot nieuwe zaken op. Met de IBO willen hem nog meer taken aanleren zodat hij flexibel inzetbaar wordt in de winkel,” aldus Alexia De Poorter, de HR-verantwoordelijke van de winkel.

Ondersteuning door een tolk Vlaamse Gebarentaal - Nederlands

Zijn doofheid blijkt geen issue. “Nee, wij zien vooral een geschikte werkkracht. We zijn wel benieuwd naar de reacties van onze klanten. Het zal niet vanzelfsprekend zijn om zijn aandacht te trekken wanneer ze een vraag hebben. Maar we vinden daar wel een oplossing voor.”

Zowel tijdens de IBO als wanneer Oleksandr aan het werk zal zijn, kan Albert Heijn via VDAB beroep doen op een tolk. “Voor de dagelijkse zaken behelpen we ons met voortonen, uitbeelden en Google Translate. Maar op sleutelmomenten zoals een evaluatie of een personeelsvergadering is het belangrijk dat een tolk ons kan ondersteunen,” aldus Alexia.

Op sleutelmomenten is het belangrijk dat een tolk ons kan ondersteunen.

Alexia De Poorter, HR-verantwoordelijke
""

Krapte op de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt verruimt de blik op talent bij Albert Heijn. Oleksandr is er niet de eerste medewerker met een beperking. “We wierven eerder al een collega met een leerachterstand aan,” vertelt Alexia De Poorter. “Haar eerste taken in de schoonmaak bleken te complex maar ze bracht wel enorm veel sfeer. Daarom zochten én vonden we een ander takenpakket voor haar. De loyaliteit die we terugkrijgen, is onbetaalbaar.”

En het gaat snel: “Volgende week beginnen er nog twee dove collega’s,” vertelt Alexia trots.

Positieve reacties van collega's

De collega’s – en de managers op kop - reageerden onmiddellijk heel positief op de komst van Oleksandr. “Voor ons is het ook leuk om naast onze dagelijkse activiteiten als winkel ook iets extra te kunnen doen voor onze omgeving.”

Er heerst alvast veel enthousiasme rond de komst van de nieuwe collega’s. “De managers zetten al een WhatsApp-groepje op voor onze dove medewerkers. Zo kunnen ze makkelijk communiceren met elkaar. Het is altijd fijn als ze er niet alleen voor staan,” besluit Alexia De Poorter.

Ontdek de mogelijkheden voor uw onderneming.