Spring naar inhoud

Robert: Aan de slag als metaalarbeider bij Wuyts International

Binnen de categorie

Metaalarbeider IBO

Wie is Robert?

Robert is 48 jaar en doof. In Polen werkte hij vijftien jaar in de metaalindustrie. In 2006 kwam hij naar België, waar hij tot 2019 in een bakkerij werkte. Hij deed de broodronde en hielp mee in het atelier. Toen de bakkerij in moeilijkheden kwam, verloor Robert zijn job. Vandaag volgt hij een Individuele Beroepsopleiding (IBO) bij Wuyts International, een constructiebedrijf in Massenhoven.

Wat doet GTB voor Robert?

Door zijn beperking was het voor Robert niet eenvoudig om zelf contact op te nemen met bedrijven. Hij zocht naar interessante bedrijven en gaf de namen door aan Sofie, zijn bemiddelaar bij GTB. Zij raadde hem aan eerst een stage te doen vooraleer te solliciteren voor een job. Hij was immers al 13 jaar weg uit het metaal; de machines en werkomstandigheden waren al sterk geëvolueerd. Robert liep twee weken stage in een maatwerkbedrijf en daarna nog eens twee weken in een metaalbedrijf. Een tolk Vlaamse Gebarentaal - Nederlands die in dienst is bij GTB, vergemakkelijkt de communicatie tussen Robert, de bemiddelaar en een werkgever.

Ik ben heel visueel ingesteld. Ik steel met mijn ogen. Da's de kracht van mijn beperking.

Robert

Lees verder onder de foto:

Robert aan het werk als metaalarbeider bij Wuyts International

Hoe kwam Robert bij Wuyts International terecht?

Sofie belde met het bedrijf toen ze er een vacature voor een metaalarbeider zag. Toevallig bleek het bedrijf al 3 dove mensen in dienst te hebben. Zo ging de bal snel aan het rollen. Robert startte met een Individuele Beroepsopleiding (IBO) voor een periode van 6 maanden. Eind volgende maand krijgt hij een vast contract.

Hoe verliep de Individuele Beroepsopleiding (IBO)?

Een van Roberts dove collega’s, die al 20 jaar in het bedrijf werkt, leidt hem op tijdens de IBO. Dat is een grote meerwaarde voor Robert: hij leert de job aan in zijn eigen taal, op een manier die bij hem past en die rekening houdt met zijn beperking. De werkinstructies worden voor hem uitgeschreven en tijdens de evaluaties van de IBO is er een tolk van GTB aanwezig.


Benieuwd hoe de werkgever dit beleefd heeft?

Robert

  • 48 jaar
  • Metaalarbeider uit Polen
  • Bezig met een IBO bij Wuyts

Wuyts International

  • familiaal constructiebedrijf uit Massenhoven
  • rijke geschiedenis die teruggaat tot in de jaren 1700
  • 28 medewerkers

Wat is jouw verhaal?

Interesse om met ons samen te werken? Neem contact met ons op en we kijken voor een aanpak op jouw maat.