Spring naar inhoud

Wuyts International werft Robert aan na een IBO

Over Wuyts International

Wuyts International is een familiaal constructiebedrijf, gespecialiseerd in ramen- en gevelconstructies, straatmeubilair en kunstobjecten. Het bedrijf telt 28 medewerkers en heeft een geschiedenis die teruggaat tot in de jaren 1700. Ondertussen is de 5e generatie van de familie in het bedrijf aan de slag.

Hoe kwam het bedrijf in contact met Robert?

Sofie, een bemiddelaar van GTB, nam contact op met Wuyts International toen ze hun vacature voor een metaalarbeider zag. Zij stelde Robert voor, een dove man die in Polen al 15 jaar in het metaal gewerkt had.

Waarom koos het bedrijf voor een Individuele Beroepsopleiding?

Robert is sinds 2006 in België en werkte hier al 13 jaar in een bakkerij. De machines en technieken van vroeger zijn niet dezelfde als nu.

Een IBO is een interessante werkwijze om de kennis van Robert bij te schaven.

De Vlaamse Ondersteuningspremie compenseert de extra tijd die de werkinstructies vragen.

Wanda Wuyts

Lees verder onder de foto:

Robert aan het werk als metaalarbeider bij Wuyts International

Was Robert een evidente keuze voor Wuyts International?

Robert is een positieve werkkracht, leert de skills snel en ziet werk, maar het bedrijf wou eerst nagaan of de andere werknemers deze extra opleiding konden bieden. Eén van de collega’s – die zelf ook doof is – leidt Robert nu op. Dat is een grote meerwaarde: ze hanteren dezelfde taal en kennen de gevoeligheden goed.

Wat doet GTB voor Wuyts International?

Het is puur toeval dat Robert bij Wuyts terechtkomt. Sofie van GTB wist niet dat het bedrijf al dove medewerkers in dienst had.

Ze was aanwezig bij het sollicitatiegesprek en verzorgde mee de contacten met de IBO-consulent van VDAB. Ze zorgde er ook voor dat er een tolk gebarentaal aanwezig was tijdens de evaluatiegesprekken.

Wat is het belang van subsidiemaatregelen?

De loonkostsubsidies zijn en blijven belangrijk voor het bedrijf. Een dove collega vergt extra communicatie. Sommige instructies verlopen trager en moeten uitgeschreven worden? Sommige taken, zoals telefoneren met klanten, zullen altijd door een collega opgenomen moeten worden. De subsudies compenseren dat rendementsverlies.

Hoe verliep de integratie van medewerkers met een beperking in het bedrijf?

Het bedrijf wierf 20 jaar geleden een dove tekenaar aan. Later kwamen er nog twee dove collega’s bij. In het begin was dat wennen, maar ondertussen is het een evidentie geworden. Er zijn ondertussen zelfs collega’s die gebarentaal kennen.


Wuyts International

  • familiaal constructiebedrijf uit Massenhoven
  • rijke geschiedenis die teruggaat tot in de jaren 1700
  • 28 medewerkers

Robert

  • 48 jaar
  • Metaalarbeider uit Polen
  • Bezig met een IBO bij Wuyts

Ontdek de mogelijkheden voor uw onderneming.