Spring naar inhoud

Lilit gaat tot het uiterste om oplossingen te vinden voor haar klanten.

Lilit is ergotherapeute van opleiding. Ze werkt al 4 jaar bij GTB.

Binnen de categorie

Medisch ergonomisch team

Hoe kwam je bij GTB terecht?

In het laatste jaar van mijn opleiding maakte ik mijn eindwerk over IMBA, een instrument dat de mogelijkheden van de klant en de eisen van de werkplek in kaart te brengt. GTB ging daar toen net mee van start, en ik mocht mee op de kar springen.

Werk je bij GTB als bemiddelaar?

Aanvankelijk wel, maar het bleef kriebelen om meer te doen met mijn kennis als ergotherapeute. Ik was ervan overtuigd dat we sommige mensen op een andere manier veel beter vooruit konden helpen. Zo werkte ik met een meisje dat halfzijdig verlamd was en dat heel graag met kinderen wilde werken. Samen onderzochten we allerlei hulpmiddelen en oplossingen. Vandaag heeft ze een betaalde job in een kinderdagverblijf.

Ik sprak over mijn overtuiging met coördinator. Zij gaf me de kans om de medisch-ergotherapeutische invalshoek verder te ontwikkelen.

Klanten die soms 10 jaar inactief zijn, kunnen we met deze werkwijze terug activeren.

Lilit Soghomonyan

Wat doet het Medisch Ergonomisch Team (MET) van GTB?

Het MET is een multidisciplinair team met een arts, een kinesist en ergotherapeuten. Wij werken vooral met klanten van wie de fysieke problematiek een hindernis vormt om aan het werk te gaan. Meestal probeer ik zo snel mogelijk een ‘MET op de werkvloer’ te organiseren. Dat is een stage in een bedrijf, waarin we veel kunnen experimenteren. Ik ga dan tot 3 keer per week langs om met de klant en de werkgever verschillende hulpmiddelen en werkomstandigheden uit te proberen. Met een blinde klant testte ik bijvoorbeeld meerdere werkplekken in het bedrijf om de meest geschikte plaats te vinden. De informatie die we op die manier verzamelen, helpt de klant vooruit in zijn verdere zoektocht naar werk. Het neemt ook de mogelijke drempels bij een werkgever weg.

Wat is de grootste meerwaarde van het MET?

We gaan tot het uiterste om realistische oplossingen te vinden. Klanten die soms 10 jaar inactief zijn, kunnen we met deze werkwijze terug activeren. Dat geeft me enorm veel voldoening.

Hoe pakte je dat aan met Jessica?

Jessica zocht al een tijdje naar passende jobs. Omdat dat niet van een leien dakje liep, riep haar bemiddelaar Hannelore mijn hulp in. Jessica wou werken als verkoopster in een winkel, maar het rendementsverlies als gevolg van haar beperking zou te groot zijn. Daarom organiseerde ik een ‘MET op de werkvloer’ bij Upstream.

Waarom was die aanpak zo belangrijk voor haar?

Ik had al snel door dat we een job moesten creëren voor haar. De stage bij Upstream was een mooie kans om dingen uit te proberen. Het was niet zo eenvoudig om de werkgever onmiddellijk te overtuigen. Jessica is nogal bedeesd en niemand dacht dat ze telefoongesprekken zou durven voeren. Maar we hebben dat stap voor stap aangepakt. In mijn contacten met de werkgever bleef ik hameren op haar sterktes: haar gedrevenheid, correctheid en betrouwbaarheid. Dat, en haar enorme inzet, heeft de werkgever uiteindelijk over de streep getrokken. Jessica is er helemaal opengebloeid!


Lilit Soghomonyan

  • ergotherapeute
  • werkt 4 jaar bij GTB
  • actief in het Medisch-Ergonomisch Team (MET)

Jessica

  • 22 jaar
  • afgestudeerd in de richting Kantoor en Logistiek

Upstream

  • opgericht door Koen De Moortel
  • bedrijfscursussen en -trainingen
  • www.up-stream.be